• Friso Civiel
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Projecten

Haak om Leeuwarden Midden (HOLM)

mvd-20141111-1096.jpg (1)

Westergoawei 1


De Haak om Leeuwarden is onderdeel van het programma Vrij-Baan. Een infra-programma met zo’n 40 projecten van de gemeente Leeuwarden, Provincie Fryslân en Rijkswaterstaat. Zij investeren 750 miljoen euro om Leeuwarden ook in de toekomst bereikbaar te houden. Deze haak vormt de nieuwe verbinding tussen de A31 bij Marsum en de N31 bij Hemriksein (Wâldwei) en de A32 ten zuiden van de stad. Het gaat om 12 km nieuw asfalt op een weg van 2x2 rijstroken.

Het middendeel van de nieuwe rijksweg en de Westelijke invalsweg (een verbindingsweg tussen de stad en de Haak) werd gerealiseerd door de bouwcombinatie Grutte Fier; een samenwerking tussen Mobilis TBI, Van Gelder, Friso Civiel b.v. (voorheen J.J. de Vries) en Oosterhof Holman.

De  naam  Grutte  Fier  is  in  een  Fries  Nederlandse woordspeling. Fier verwijst naar vier maar ook naar trots. Grutte betekent groot. Tegelijk is Grutte Fier een speelse verwijzing naar de roemruchte Grutte Pier een legendarische Friese krijgsheer.

De Haak om Leeuwarden Midden omvatte o.a. het ontwerpen en bouwen van circa 1 kilometer verdiepte autoweg (N31), de aansluiting van de autoweg op de provinciale en gemeentelijke wegen en twee spooronderdoorgangen. In verband met de betere doorstroming van weg- en treinverkeer werden alle kruisende delen ongelijkvloers uitgevoerd.  


Naar het overzicht

Routebeschrijving