• Friso Civiel
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Nieuws

Werp een blik in De Tiid op Open Monumentendag (12/09)

25 dagen geleden. 

Cultuur Historisch Centrum De Tiid in Bolsward doet dit jaar mee aan Open Monumentendag op zaterdag 12 september. Om 09.40 uur zal Wethouder Mirjam Bakker de Open Monumentendag bij het voormalige stadhuis aan de Jongemastraat officieel openen. De werkzaamheden uitgevoerd door Aannemingsmaatschappij Friso en Jurriëns Noord zijn nog in volle gang, maar de deuren van het historische deel van het gebouw gaan 12 september open voor publiek.

Lees meer >>

Cultuur Historisch Centrum De Tiid 

Het stadhuis van Bolsward stamt uit het jaar 1617 en werd destijds gebruikt als een centrum van bestuur, handel en rechtspraak. Momenteel wordt het stadhuis verbouwd en maakt het straks deel uit van Cultuur Historisch Centrum ‘De Tiid’. Dit centrum biedt straks onderdak aan o.a. de bibliotheek, het gemeenteloket, het gemeentearchief,  een museum en een horecagelegenheid. De toren wordt momenteel gerestaureerd en wordt in de loop van 2021 teruggeplaatst zodat het historische stadhuis zijn markante uiterlijk weer terug krijgt. 

“Met de realisatie van cultuur historisch centrum ‘De Tiid’ wordt de geschiedenis van het gebied weer zichtbaar en voelbaar gemaakt”, zegt wethouder Bakker. “Open Monumentendag is een mooie gelegenheid om die geschiedenis alvast weer even naar het heden te halen.”

Looproute Coronaproof  

Via een aangegeven looproute kunnen bezoeker van de Open Monumentendag een blik werpen in het monumentale gedeelte van het stadhuis. Vanzelfsprekend neemt de organisatie de nodige maatregelen om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te voorkomen. 

Let op: de looproute is niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn. 

Informatiemarkt Broerekerk 

Dat het hier om een echt leermonument gaat, wordt zaterdag 12 september duidelijk in de Broerekerk. Daar vindt zaterdag een informatiemarkt plaats waar bezoekers meer informatie kunnen krijgen over de (ver)bouw van het stadhuis en de restauratie van de toren. Naast het Stadhuis en de Broerekerk zijn ook de Martinikerk en de St. Franciscusbasiliek zijn open voor bezichtiging. Verder is er een gedichtenroute en start bij de Vleermuisfontein een stadswandeling.

Kolfje naar de hand

De omvangrijke restauratieklus van het stadhuis is een kolfje naar de hand van Jurriëns Noord, al meer dan veertig jaar toonaangevend in Noord-Nederland op het gebied van restauratie. “We zijn gespecialiseerd in het werken op binnenstedelijke en lastig te bereiken locaties”, zegt vestigingsdirecteur Douwe Offringa van Jurriëns Noord. Zo restaureerde het bedrijf Hotel Post Plaza aan de Tweebaksmarkt in Leeuwarden en is het ook in Groningen zeer actief op restauratiegebied.

Kwaliteitsbehoud

Samen met Adema Architecten uit Dokkum is nagedacht over het kwaliteitsbehoud van de monumentale uitstraling van het stadhuis. Het ontwerp van de nieuwbouw verwijst naar de historische omgeving waarin het stadhuis al ruim 400 jaar staat. “Zo krijgen de nieuwe gebouwen trapgevels en worden de gemetselde gevels zorgvuldig gedetailleerd uitgevoerd”, vertelt Offringa. “Ook zal ‘De Tiid’ door Pranger Rosier Installaties worden voorzien van een warmtepomp en wordt het dak van de nieuwbouw gebruikt voor het plaatsen van 66 zonnepanelen.”


Meer informatie:

Ga voor meer informatie over de Open Monumentendag naar www.openmonumentendag.nl of download hieronder de informatieflyer.