• Friso Civiel
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Nieuws

Uitbreidingswerkzaamheden onderstation Wolvega afgrond

2 maanden geleden. 

In opdracht van Liander heeft Friso Civiel het onderstation in Wolvega uitgebreid. De uitbreiding betrof de bouw van een 10 kV-gebouw en twee nieuwe transformatorcellen. De werkzaamheden zijn afgelopen maand afgerond.

Toegenomen energievraag

De afgelopen jaren is de wereldwijde energievraag enorm toegenomen. Ook op het onderstation in Wolvega nam de vraag naar energie te afgelopen jaren toe. Het piekvermogen op het onderstation lag voor de uitbreiding jaarlijks tussen de 20 MVA (1100A) en de 22MVA (1200A). Met de verwachting dat de vraag naar energie de komende jaren alleen maar toeneemt was het noodzaak om het onderstation van Wolvega uit te breiden.
 

Verdubbelde capaciteit

Om aan de toenemende vraag naar energie te voldoen moesten de nodige aanpassingen en uitbreidingen worden uitgevoerd om verzwaring van de huidige installatie op onderstation Wolvega te realiseren. Het nieuwe 10 kV-gebouw heeft een grondvlak van ca. 35 x 8 m en is op een betonnen kelderbak geplaatst. De transformatorgebouwen van ongeveer 15 x 12 m zijn eveneens voorzien van een betonnen kelderbakconstructie. Met de uitbreiding van het onderstation is de capaciteit van het onderstation verdubbeld, van feitelijk 21 MVA naar 50 MVA per transformator.