• Friso Civiel
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Nieuws

Leeghwaterbrug Alkmaar na lange adem klaar voor gebruik

5 maanden geleden. 

Aan de stroomweg N242 in Alkmaar is Friso Civiel in 2017 begonnen met de realisatie en revitalisatie van de Leeghwaterbruggen A en B. Op 30 maart dit jaar reden de eerste auto’s in beide richtingen weer over de brug. Goed nieuws voor zowel omwonenden, ondernemers, weggebruikers, scheepvaart en bouwers. Maar zeker geen eenvoudige klus. Wij voelden projectleider Maarten Reijgersberg van Friso Civiel aan de tand over dit uitdagende project.

Groot onderhoud

In opdracht van Provincie Noord-Holland voerde Friso Civiel, in onderaanneming van SPIE Nederland B.V., de realisatie van de Leeghwaterbruggen uit. Het project omvatte de vervanging van Leeghwaterbrug A en het groot onderhoud aan Leeghwaterbrug B op basis van een UAV-GC contract. ‘Beide bruggen kruisen de drukke stroomweg (N242) en de belangrijke vaarweg (K20 Noordhollandsch kanaal). Door o.a. de grote hoeveelheid vrachtverkeer die gebruik maakt van de N242, was Leeghwaterbrug A (bouwjaar 1952) niet meer geschikt voor zwaar en intensief verkeer, vertelt Maarten Reijgersberg, projectleider bij Friso Civiel. ‘Daarbij was Leeghwaterbrug B (bouwjaar 1976) toe aan groot onderhoud.

Bruggen weer gereed

Het bouwproces kende een aantal obstakels waardoor de bouw van de nieuwe brug richting de A9 langer duurde dan was voorzien. Het geduld van de omgeving werd daarmee op de proef gesteld. ‘Maar in het weekend van 30 maart was het eindelijk zover’, geeft Maarten aan. ‘Samen met Spie werden de laatste werkzaamheden verricht. In dit weekend werd het laatste asfalt aangebracht zodat het verkeer weer gebruik kon maken van het dubbelbaans systeem en de snelheidsbeperking werd opgeheven. In onderstaande video is te zien hoe de laatste werkzaamheden werden uitgevoerd’.

Kijkje in de keuken 

Omgeving bedankt

In verband met de coronacrisis wordt er later in het jaar aandacht besteed aan de openingsactiviteiten. Via onderstaande videoboodschap wil de Provincie iedereen bedanken voor het geduld tijdens de werkzaamheden. Hier sluit de directie van Friso Civiel en medewerkers zich graag bij aan.