• Friso Civiel
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Nieuws

Nieuw personeel vindt Friso Bouwgroep tijdens festival

12 maanden geleden. 

Afgelopen zaterdag bezochten ruim 1000 mensen het Friso Festival aan de Houkesloot in Sneek. Onder het genot van een hapje en een drankje kon jong en oud meedoen aan leuke activiteiten en voorlichting krijgen over werken en leren in de bouw. Het doel was om mensen enthousiast te maken voor een opleiding of baan in de bouw én om te laten zien hoe het er bij een groot bouwbedrijf aan toe gaat. 

Laagdrempelig en ongedwongen

Marcel van der Zee, bij Friso verantwoordelijk voor de leerlingen en stagiaires is vanaf het prille begin bij de voorbereidingen betrokken geweest. Van der Zee: “Friso Bouwgroep heeft zo’n 15 moeilijk in te vullen vacatures. Daarnaast krijgen we vaak het verzoek van scholen om voorlichting te geven, of om mee te doen aan andere initiatieven om mensen te enthousiasmeren voor de bouw. Begin dit jaar besloten we om het een keer echt groots aan te pakken. Voorlichting, personeelswerving  én een feest voor alle medewerkers en hun gezinnen op een laagdrempelige en ongedwongen manier. We organiseerden daarom een open dag die leuk en interessant zou zijn voor jong en oud en waar we de diversiteit van de bouw konden laten zien. Dat is ook wat Friso Bouwgroep uniek maakt, alles in eigen huis en dus ook voor heel veel mensen een kans op een baan met toekomst. De saamhorigheid binnen Friso is groot en door met heel veel medewerkers en samenwerkingspartners iets moois neer te zetten wilden wij dat gevoel ook graag overbrengen op de bezoekers.”

 
Fotografie: Epicworks / Drone Flight Europe - Meer foto's vind je hier.

Groot succes 

Die open dag werd het Friso Festival. Alle werkmaatschappijen, binnen Friso Bouwgroep, lieten zien wat ze doen, van restauratie tot 3D-modellering. Zo was er voor elke bezoeker iets te beleven. Voor kinderen waren er een escapecaravan, knutselhoek en een spijkerdorp. De oudere jeugd kon vlotten bouwen, een bouwkraan besturen en Mindcraft spelen en iedereen kon op een skûtsje een bezoekje brengen aan Houkepoort, wat Friso zelf ontwikkeld en gebouwd heeft.  Van der Zee is blij met de grote opkomst: “Dat het zo’n succes zou worden hadden we niet durven dromen. Werkzoekenden, familie, jeugd, leerlingen, concullega’s en oud-medewerkers, de opkomst was zeer divers. De jongste bezoeker was bijna 6 weken oud en de oudste zelfs over de 90. We ontvingen 500 bezoekers in de timmerfabriek en meer dan 1000 op het festivalterrein, die allemaal met een tevreden gevoel naar huis gingen. Dat is gewoon geweldig. En stiekem hoop ik natuurlijk dat we hier en daar een vlammetje hebben aangestoken, zodat we in de toekomst weer ruim in onze leerlingen en stagiaires zitten.” 

Werving personeel 

Gerwin Legtenberg, personeelsconsulent van Friso heeft met plezier op het werfloket gestaan: “Bij het werfloket zijn een redelijk aantal werkzoekenden informatie komen halen. Het festival bleek een goede manier om laagdrempelig in gesprek te gaan met potentiële medewerkers. Doordat heel veel medewerkers van Friso tijdens de open dag demonstraties gaven, konden geïnteresseerden ook gelijk de mensen leren kennen. Ik heb zo’n tien goede gesprekken gehad en met drie mensen is een vervolggesprek gepland. Deze laagdrempelige en directe manier van personeel werven is goed bevallen. Over twee weken staan we daarom ook op het Werkfestival in Sneek, ik verwacht daar zeker veel van.” 

 
Fotografie: Epicworks / Drone Flight Europe - Meer foto's vind je hier.
 

Doelgericht publiek 

De opkomst van scholieren viel wat tegen. Ellen Hoek, coördinator Bouwloket Friesland, stond op het festival om jongeren enthousiast te maken voor een opleiding in de bouw: “Het was natuurlijk ontzettend spannend of zo’n hele nieuwe manier van personeel werven aan zou slaan. De sfeer was goed en de saamhorigheid was groot. De opkomst van schollieren had wat groter gemogen, maar het was de eerste keer dus de bekendheid moet nog komen. Veel mensen waren doelgericht op het festival afgekomen om geïnformeerd te worden over een opleiding in de bouw. Daardoor hebben we een behoorlijk aantal positieve gesprekken gevoerd. Ik ben dan ook tevreden over het eindresultaat. We hebben als onderwijspartners echt iets goeds neergezet.”

Of het Friso Festival een blijvertje is moet nog blijken, maar de toon is in elk geval gezet. Van der Zee:  Uit verschillende hoeken horen we positieve geluiden over ons festival, op social media werd geschreven dat het een traditie moet worden. Dat is een ontzettend groot compliment natuurlijk, maar hoe en wat, dat gaan we tijdens de evaluatie bespreken. Een ding is zeker; over twee jaar viert Friso haar 75-jarig bestaan en dat laten we zeker niet ongemerkt voorbij gaan.”

Fotografie: PD-Fotografie - Meer foto's vind je hier.