• Friso Civiel
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Nieuws

Friso Civiel renoveert duurzame sluis in Almere

7 maanden geleden. 
In Almere nabij de Leeghwaterplas werkt Friso Civiel samen met gemeente Almere aan de renovatie van de Leegwatersluis. Onlangs is gestart met de eerste werkzaamheden. De bestaande sluiskolk wordt gerenoveerd en er wordt een nieuw bediengebouw gerealiseerd. Naar verwachting wordt de Leeghwatersluis vanaf april 2019 weer in gebruik genomen. 


Nieuwe doorgang recreatieroute 

De Leeghwatersluis is een schutsluis van ca. 20 m1 lang en 4 m1 breed (doorvaart) gelegen in de deelgemeente Almere Stad van de gemeente Almere. De sluis biedt doorgang aan recreatievaartuigen tussen de Hoge Vaart en de Leeghwaterplas. Bediening van de sluis vindt plaats door de vaarweggebruiker met behulp van bedienknoppen, waarmee automatische bediening met behulp van een elektro-mechanische aandrijvingen mogelijk is. Door middel van een brug over de sluis wordt de wijk Waterwijk en het Bos der Onverzettelijken met elkaar verbonden.
 
 

Een duurzame sluis met zonnepanelen

De scope van het werk omvat het ontwerpen en realiseren van onderhouds- en verbetermaatregelen aan de Leeghwatersluis. Het project is middels BVP (Best Value Procurement) aan Friso Civiel gegund. De sluis wordt door Friso Civiel gerenoveerd en er wordt een nieuw bediengebouw gerealiseerd. De bestaande houten sluisdeuren worden vervangen door kunststof deuren van duurzaam materiaal, die onderhoudsvrij zijn. Ook wordt het terrein eromheen aangepast. Zo wordt de terreinverlichting vernieuwd, een camera-installatie aangebracht en de bestaande steiger wordt vervangen met gerecycled kunststof. Zonnepanelen voorzien de sluisbesturing van nieuwe energie.De sluis wordt buiten het vaarseizoen (van oktober tot april) aangepast. De overlast wordt hiermee zoveel mogelijk beperkt.