• Friso Civiel
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Nieuws

Nieuwbouw vliegbasis Leeuwarden van start

13 maanden geleden. 

Op 12 januari jl. hebben de commandant van de vliegbasis, kolonel Arnoud Stallmann, en directeur Transacties en Projecten van het Rijksvastgoedbedrijf, Roger Mol, een officiële bouwhandeling verricht op de bouwplaats bij de vliegbasis in Leeuwarden. Samen met Friso Civiel gaat Aannemingsmaatschappij Friso (beide onderdeel van Friso Bouwgroep) in opdracht van en in nauwe samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf aankomend jaar hier de nieuwbouw voor de F35 gevechtsvliegtuigen realiseren.   

In 2013 heeft de Nederlandse regering besloten dat de Nederlandse F-16 gevechtsvliegtuigen zullen worden vervangen door het gevechtsvliegtuig F-35 Lightning II. De vliegbases Leeuwarden en Volkel zijn aangewezen als de thuisbases van de F-35 toestellen. Met de komst van deze toestellen dient de infrastructuur op de vliegbasis in Leeuwarden en op de vliegbasis in Volkel te worden aangepast. De nieuwbouw in Leeuwarden bestaat uit een Kantoor- en lesgebouw voor het 322 Squadron en zal in de toekomst gebruikt worden voor operaties, trainingen van gevechtspiloten en de planning van operaties met F-35 gevechtsvliegtuigen. Op dit moment is Friso met zo’n 30 man eigen personeel al druk bezig met de werkzaamheden. Naar verwachting is het pand in november 2018 gereed.

Internationaal tintje

Bijzonder is dat het project deels een internationaal tintje heeft. In meerdere landen in de wereld, zoals Noorwegen, Italië, Groot-Brittannië, Australië en Amerika worden nu namelijk soortgelijke gebouwen gerealiseerd voor de invoering van de F-35. Ook bijzonder daarbij is dat het Amerikaanse ministerie van Defensie hierop een toeziend oog houdt. Daarnaast is de start van de bouw in Leeuwarden een belangrijke mijlpaal in het project “Infrastructuur F-35”. Het gebouw is namelijk het eerste zichtbare object in een reeks van zo’n 33 projecten. Zowel in Breda, Den Haag en Woensdrecht zijn in de toekomst vergelijkbare vernieuwingen gepland. Ook maakt het gebouw hiermee de transitie naar een 5e generatie luchtmacht tastbaar.

Krachten bundelen

Na een voorbereiding van zo’n twee jaar werd - na een tweede aanbesteding - de opdracht voor de nieuwbouw op vliegbasis Leeuwarden in juni 2017 gegund aan Friso Bouwgroep en onderaannemer Unica. De complete ruwbouw wordt door Friso Civiel gerealiseerd. Het zeer specialistische gebouw wordt namelijk geheel in het werk gestort. Daarnaast zorgt Friso Civiel voor de verhardingen en de groenvoorziening. Jan Hogenberg, directeur van Friso Civiel ziet het project als een mooie uitdaging, waarbij de kracht en expertise van zijn organisatie gebundeld wordt met de jarenlange ervaring van de aannemingsmaatschappij. “Voor ons een zeer vanzelfsprekende combinatie. Daar waar wij onze ervaring op het gebied van projectmanagement en kwaliteitsborging kunnen inzetten, zorgt onze aannemingsmaatschappij voor de nodige kennis en vakmanschap in de afbouwfase. Daarnaast zij we er van overtuigd dat we de oplevering kunnen garanderen. Middels systeem gerichte contractbeheersing, of te wel Systems Engineering tonen wij op belangrijke onderdelen op voorhand al de gewenste kwaliteit aan. Dit kwaliteitsborgingssysteem is ook gebruikelijk bij Design & Build contracten”,  licht besluit Jan zijn verhaal. 

Bouwen aan veiligheid

Naast de gegarandeerde oplevering staan ook de hoge veiligheidseisen bij Friso hoog in het vaandel. “Onder het credo ‘voorkomen is beter dan genezen’ staan wij garant voor veilig bouwen, licht Henk Dedden, algemeen directeur van Friso Bouwgroep toe. “Door middel van strenge controles en een goed voortraject komen we samen tot een goed uitvoeringssysteem en blijft de veiligheid gewaarborgd. Op die manier dragen wij ons steentje bij aan een veilige bouwplaats en daarmee aan een veilig Nederland”.


 

Meer informatie?

Meer informatie over dit project vindt u hier