• Friso Civiel
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Nieuws

De Centrale As in de race voor de Galjaardprijs

38 maanden geleden. 

De Centrale As behoort tot een van de vijf projecten die genomineerd zijn voor de Gajaardprijs; de prijs voor de beste communicatie in het publieke domein. De Centrale As is een project van de provincie Fryslân, de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel en Smallingerland. 

De Centrale As behoort tot een van de vijf projecten die genomineerd zijn voor de Gajaardprijs; de prijs voor de beste communicatie in het publieke domein. De Centrale As is een project van de provincie Fryslân, de gemeenten Dongeradeel, Dantumadiel, Tytsjerksteradiel en Smallingerland. De Centrale As is een provinciale weg tussen Holwerd en Nijega, waarbij de belangrijkste plaatsen aan de weg Holwerd, Brantgum, Dokkum, Zwaagwesteinde, Veenwouden, Noordbergum, Bergum, Suameer en Nijega zijn. In samenwerking met Van Gelder en Mobilis bouwt Friso Civiel (voorheen J.J. de Vries) aquaducten, bruggen, viaducten, kunstwerken en faunapassages voor de Centrale As.

 

Waarom verdient De Centrale As de Galjaardprijs?

Door een goede communicatiestrategie is het gelukt om de negatieve stemming rondom het project om te buigen in een positief gevoel. Met als gevolg een intensieve samenwerking met de inwoners van Noordoost-Friesland. De Centrale As is op dit moment het grootste infraproject van provincie Fryslân. Het idee van het communicatieteam om de mensen een positief gevoel over het project te laten ervaren was om de mensen te laten voelen: deze weg is van ons.

De betrokkenheid van de inwoners groeide. De Dag van de Bouw werd op locatie gehouden, deze trok veel bezoekers en ook andere activiteiten rondom het project trok veel bekijks, met als hoogtepunt de openingsfestiviteiten van afgelopen jaar. Geen bestuurdersfeestje, maar een feest voor alle inwoners van het gebied. De bewoners dachten intensief mee over ideeën voor de opening. Uiteindelijk zijn hier vier evenementen uit voortgekomen. Namelijk: een culturele busreis langs de dorpen, een openluchttheater in het aquaduct, een groot sportevenement op de nieuwe weg en een negen kilometer lange handelsroute over De Centrale As met zo’n 60.000 bezoekers.