• Friso Civiel
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Nieuws

Save the date! Nieuwbouw ROC Friese Poort Leeuwarden open tijdens Dag van de Bouw!

39 maanden geleden. 

ROC Friese Poort bouwt samen met Friso Bouwgroep (aannemer), Pranger Rosier (installaties), Technion (installatieadvies) en Wind Architecten Adviseurs, aan een nieuwe thuisbasis voor de opleidingen van Uniformberoepen. Op zaterdag 20 mei 2017 wordt het bouwproject opengesteld in het kader van de Dag van de Bouw. Een unieke kans om het project van dichtbij te bekijken, dus Save the date!

Het bouwproject

ROC Friese Poort leidt elk jaar studenten op tot militair bij Defensie, particulier beveiliger of handhaver toezicht & veiligheid. De lessen en trainingen voor deze Uniformberoepen vinden nu nog plaats op verschillende locaties in de stad. Daarnaast wordt voor de komende jaren een groei van het aantal studenten verwacht. Daarom wil ROC Friese Poort alle faciliteiten die nodig zijn voor de ontwikkeling van studenten op één onderwijslocatie samenbrengen. Een plek die studenten optimaal faciliteert en stimuleert bij het leren, trainen en vormen. Sport en spel, zelfverdedigingstechnieken en vaardigheidstrainingen: fysieke training is belangrijk binnen de opleidingen voor Uniformberoepen. Sterker nog, sommige opleidingen vinden voor 50% buiten de reguliere leslokalen plaats. De nieuwe locatie biedt daarom hoogwaardige sportfaciliteiten.

Sporthal - Dit is de plek waar studenten terecht kunnen om allerlei sporten te beoefenen en vaardigheidstrainingen en -testen te doen
Dojo – De gevechtsruimte is de plek waar studenten aan de slag gaan met aanhoudings- en zelfverdedigingstechnieken.
Powergym – Fit zijn én fit blijven is belangrijk wanneer je een uniformberoep beoefent. De powergymhal biedt alle faciliteiten voor veelzijdige trainingen op het gebied van kracht en uithoudingsvermogen.
Fitnessruimte - Deze ruimte is bedoeld voor beginnende studenten die aan hun conditie moeten werken. Ook studenten die terugkomen van een blessure of personeel dat na de lessen wil trainen, kan hiervoor in de fitnessruimte terecht.
Oefenterrein– Naast vier sportruimtes is er buiten nog een oefenterrein, een groen en bosrijk gebied dat geschikt is voor allerlei trainingen.

 

Missie

De missie van dit project is een beroepsgerichte omgeving creëren die eersteklas onderwijs- en trainingsfaciliteiten biedt én een ontmoetingsplek die leren en samenwerken stimuleert. Het nieuwe onderkomen biedt ruimte aan 800 studenten, wordt circulair gebouwd en is ook 100% energieneutraal. Hiermee wordt het niet alleen één van de grootste onderwijslocaties voor Uniformberoepen in ons land, maar ook één van de duurzaamste. Najaar 2017 nemen studenten en docenten hun nieuwe thuisbasis in gebruik.

Energieneutraal & circulair bouwen

ROC Friese Poort ziet het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om een mooi en gezond gebouw te ontwikkelen. In het nieuwe onderwijscomplex is er volop aandacht voor circulair bouwen en het gebouw wordt 100% energieneutraal. Energieneutraal bouwen is vandaag de dag de norm. De nieuwbouw van ROC Friese Poort herbergt daarom diverse innovatieve technieken die hieraan bijdragen. Zo wordt het gebouw uitgerust met zonnepanelen. Bovendien is het gebouw zo ontworpen dat er zo weinig mogelijk kunstmatig licht nodig is. Uniek aan dit bouwproject is dat het circulair wordt gebouwd. Tijdens de bouw wordt zo min mogelijk gebruik gemaakt van nieuwe grondstoffen en materialen. Waar mogelijk worden bestaande materialen en grondstoffen hergebruikt. Deze manier van bouwen vermindert de milieubelasting en vergroot de levensduur van het gebouw.

Partners

ROC Friese Poort is opdrachtgever voor de nieuwbouw en voert de regie over het bouwproces. Friso Bouwgroep is de aannemer, Pranger Rosier is verantwoordelijk voor de installaties, Technion is de adviseur installaties. Het gebouw is ontworpen door Wind Architecten Adviseurs.

Meer informatie

Meer informatie over dit circulaire project vindt je op www.wijbouwencirculair.frl. Op deze website is te lezen waar het materiaal van het nieuwe schoolgebouw vandaan komt, waar het voor gebruikt wordt en waarvoor het na een eventuele sloop gebruikt kan worden? Alle input van de website resulteert uiteindelijk in een zogenaamd gebouwpaspoort. Het gebouwpaspoort kan je alvast inkijken en downloaden op de website.

Voor meer informatie over de opleidingen uniformberoepen aan de ROC Friese Poort vind je op: www.rocfriesepoort.nl/uniformberoepen

Meer informatie over de Dag van de bouw vind je op: www.dagvandebouw.nl


Praktische informatie

Datum: zaterdag 20 mei 2017
Bezoektijden: 10:00 uur - 16:00 uur
Bouwlocatie: Egelantierstraat, Leeuwarden
Parkeren: Nabij bouwplaats
Routebeschrijving: https://www.google.com/maps?&z=17&q=53.21046646+5.82675657&ll=53.21046646+5.82675657