• Friso Civiel
  • Pieter Zeemanstraat 9
  • Postbus 49

Nieuws

Friso Civiel bouwt brug in Noorderpark Amsterdam

39 maanden geleden. 

In opdracht van de gemeente Amsterdam realiseert Friso Civiel de bouw van de stalen brug over het Noordhollandsch Kanaal in Amsterdam. De voorbereidende werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. Daarnaast is ook het productieproces van start gegaan.

Het ontwerp

In 2004 koos gemeente Amsterdam voor het ontwerp van het Noorderpark van West8, dat de 3 parkdelen Volewijkspark Oost, Volewijkspark West en het Florapark middels een circuit met elkaar verbindt. Het Noorderpark is gebaat bij dit circuit omdat, vanuit de parkfilosofie van ontmoeten, verbinden en bereiken, de mogelijkheid ontstaat alle voorzieningen en attracties in het park met elkaar te linken, te raken en van alle zijden te benaderen.

De brug

Onderdeel van het circuit is de noordelijke brug over het Noordhollandsch Kanaal. Deze brug vormt een oost-westverbinding voor langzaam verkeer. De brug is een belangrijke factor in een goede ontsluiting van het nieuwe Noorderparkbad en zorgt met name voor de inwoners van het oostelijke gedeelte van het stadsdeel Noord voor een goede verbinding.

Tijdens de realisatie is er veel aandacht voor de minder hinder beleving voor de parkgebruiker. Daarnaast wordt veilig gebouwd door het toepassen van korte afsluitingen van het hoofdroute fietsnet waarin de werkzaamheden plaats vinden. Ook is goede aandacht voor de recreatievaart en voetgangers.

De uitvoering

De gemeente Amsterdam heeft Friso Civiel opdracht gegeven voor de bouw van de stalen brug met staal- gietwerkelementen over het Noordhollandsch Kanaal, die globaal vanaf de Roze Tanker naar de Noorderparkkamer loopt. Inmiddels is Friso Civiel begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Ook zijn de prefab fundatie onderdelen en de betononderdelen gereed.

Daarnaast is onderaannemer Rusthoven gestart met de realisatie van de brug en andere stalen onderdelen. Deze worden samengesteld in Heeg (Friesland). Begin maart is de firma Knol uit Akkrum (Friesland) gestart met het aanbrengen van de fundatie. De lange prefab betonpalen en stalen zijn geproduceerd in Finland en per schip aangevoerd. Waarbij een korte tussenstop in Amsterdam werd gemaakt voor het aanbrengen van een mooi kleurtje (zwart met een wit puntje).

In week 18 worden de fundatie objecten geïnstalleerd met een grote kraan, ook zal dan het remmingwerk in het kanaal worden gemonteerd. De uiteindelijke brug wordt aangevoerd en gemonteerd. Samen met de opdrachtgever is een plan bedacht om de brug in ca. 1 week te bouwen.

Damesbende buiksloot

Bij alles wat Friso Civiel aan het uitvoeren is, worden ze nauwlettend gevolgd door 'De Damesbende van Buiksloot'. De Damesbende bepleit met foto's verbeteringen in de buurt. Zo ook in Amsterdam!

 


Meer informatie?

Voor meer informatie neemt u een kijkje op de website van Gemeente Amsterdam of u meldt zich aan voor de nieuwsbrief.